Het onderzoek naar het klonen van het haar loopt al jaren. Met dit onderzoek wil men kaalheid en haarverlies tegen gaan. Het idee achter haren klonen is gezonde haarzakjes als het ware kopiëren. Het gezonde haarzakjes wordt uit het hoofd gehaald, vermenigvuldigt en terug geplaatst. Aan de hand hiervan is het de bedoeling dat de haren op een natuurlijke manier verder groeien.

 

Vermenigvuldigen

Onder de oplossingen tegen haaruitval is vermenigvuldigen de laatste trend. Gezond haar wordt geplukt en op de kale plekken ingebracht. Daar zou dan weer nieuw haar moeten groeien. Het proces van vermenigvuldigen is altijd een beetje onzeker. Dit komt omdat het onzeker is of het haar op de nieuwe plekken zal groeien en de haarzakje zich daadwerkelijk nestelt. En dit is de fase waarin de bestrijding van haaruitval tegen een probleem aanloopt. Het is mogelijk dat de cellen afsterven bij het plaatsen van de haarzakjes.

 

Daadwerkelijk klonen van haar is ook nog een lastige opgave. De haarzakjes groeien niet uit zichzelf maar in een testbuisje is het ook te ingewikkeld. Al bestaan er meerdere oplossingen, de onderzoekers lopen overal tegen problemen aan. Wereldwijd lijden mensen aan haarverlies en het onderzoek wordt wereldwijd voort gezet.

 

Alternatieven van het haarklonen?

In perspectief heeft haar klonen veel voordelen. Alleen zijn de resultaten nog niet op het punt om te gebruiken. De techniek moet verbeterd worden maar er zijn wel andere behandelingen die helpen bij het haarverlies. Een voorbeeld daar van is een haartransplantatie. De behandeling is permanent waarbij er geen haarzakjes zullen worden verplaatst. Het plaatsen kan over het algemeen pijnlijk zijn maar een andere methode die hiervoor geschikt is, is een haarreconstructie. Dit is een soort kopie van het kapsel dat u al heeft. Het geeft haarvolume en voel als een tweede huid aan op uw hoofdhuid.