Niet iedereen heeft pijn aan het haar, maar het kan een serieus probleem zijn. Lees hier waarom het pijn doet en wat je er aan kunt doen.

Hoofdhuid

Het is misschien voor de hand liggend, maar de pijn zit niet echt in het haar, maar in het hoofdhuid. Er kunnen namelijk ontstekingen in de bloedvaatjes in het hoofdhuid ontstaan, waardoor de zenuwen rond de haarzakjes overbelasten. Dit zorgt ervoor dat dat de haarzakjes zeer gaan doen. De pijn is niet heel goed te plaatsen, dus lijkt het alsof de pijn in het haar zit, maar het zit in het hoofdhuid.

Ligt aan hoe je je haar draagt

Door te strakke staarten, knotjes of vlechten kan de pijn ontstaan. Doordat ze zo strak zitten, trekken ze aan de haarzakjes en kunnen ze beschadigd worden en gaat dus zeer doen. Experts raden dus ook aan om strak zittende kapsels maximaal twee keer per week te dragen. Vooral s’ nachts moet het haar lekker los zitten. Wij weten dat er soms veel tijd in wordt gestoken in het vastzetten van het haar, maar het is beter voor je haar om het niet voor een lange tijd strak te dragen. Het haar moet voorzichtig verzorgd worden, omdat er bij beschadiging van de haarzakjes niet alleen pijn doet, maar ook ervoor kan zorgen dat er haarverlies optreed.

Wil je het haar toch strak dragen, gebruik dan elastiekjes die zacht zijn of de ”telefoonkabeltjes”.

Droogshampoo

Gebruik niet teveel droogshampoo, want door overmatig gebruik kan het haarzakje overvol raken met vuil en overtollig product. Zorg in ieder geval dat je niet te veel gebruikt en spray het product niet OP het hoofdhuid. Dit is een veel gemaakt fout.

Bleken

Er wordt veel gebleekt en geverfd en dat is helemaal niet erg. Pas wel op als het pijn gaat doen. Het kan voorkomen dat het huid even tintelt, maar dat is normaal. Doet het echt veel zeer, ga dan zo snel mogelijk naar de kapper. Als het echt moet, dan kan je ook nog naar de dokter of de dermatoloog. Die kunnen jou vertellen waar je huid op reageert.