Iedereen wilt natuurlijk de beste shampoo om het mooie haar te wassen. Maar wat is nou echt een goede shampoo en wat onderscheidt een goede shampoo van de slechte?

Belangrijk

Prijs. Mensen kijken natuurlijk of een shampoo wel betaalbaar is. Past het in je budget? Het is overigens ook niet erg om even te ruiken, want een shampoo dat een geur heeft dat je niet lekker vindt, wil je ook niet je haren mee wassen. Spoelt het makkelijk weg? Je wilt natuurlijk niet al je energie steken in het uitwassen van shampoo. En ook heel belangrijk, maakt het je haar schoon?

Beoordelen

Door alleen te kijken en te ruiken, kan je een shampoo niet goed beoordelen. Neem een shampoo mee naar huis en probeer hem uit. Beoordeel dan de shampoo nadat je je haar een paar keer ermee hebt gewassen. Wat is de conditie van je haar na het wassen? Is je haar zacht, statisch, slap, droog wordt de kleur dof of raakt je hoofdhuid geïrriteerd.

Schuim

Iedereen heeft wel eens een tv-reclame gezien van een shampoomerk. De persoon in de commercial is overdreven blij zijn/haar haar aan het wassen met veel schuim. Echter is veel schuim juist een teken dat je teveel shampoo hebt gebruikt. Laat je dus niet misleiden door de reclames en gebruik niet te veel shampoo, zodat je niet weer een nieuwe fles moet kopen in een korte tijd.

Etiket

Een shampoo moet in de eerste plaats het vet en stof uit je haar verwijderen. Daarvoor zijn wasactieve stoffen voor nodig. De meeste shampoo’s bevatten dan ook één van deze stoffen:

  • Ammonium Lauryl Sulfaat (ALS);
  • Sodium Lauryl Sulfaat (SLS).

Deze zijn minder schadelijk:

  • Ammonium Laureth Sulfaat (ALES);
  • Sodium Laureth Sulfaat (SLES).

DEA en TEA verbindingen komen ook voor, maar zijn in de Verenigde Staten verboden. In Nederland vind je deze stoffen wel in bepaalde shampoo’s.

Deze stoffen zorgen ervoor dat de shampoo gaat schuimen. Ook zorgen deze stoffen dat je huid geïrriteerd raakt of droog wordt. Daarnaast kan je haar er droog van worden.

Shampoo’s zonder deze bestandsdelen zijn dan meestal de natuurlijke shampoo’s. Deze bezitten geen of zo min mogelijk synthetische toevoegingen.